Sunday, 16 August 2015

2D1N : Bukit Tinggi, Janda Baik, Cameron Highlands.

Bismillah..
Peace be upon.. ;)

Setelah seminggu, baru sempat nk abadikan ceritaku pasal p jenjalan di Pahang tempoh hari. Hehe. 10 dan 11 Ogos, kami 4 org (sy, Eyla, Ain & Nurul) p Pahang Darul Makmur.. oh, sungguh makmur. hahaha. :P

Alhamdulillah, plan berjalan lancar utk ketiga-tiga tempat. BUKIT TINGGI, JANDA BAIK DAN CAMERON. wlwpun hanya 2 hari dpt cuti, tp kitorang manfaatkannya dgn begitu sukses sekali. Hak3.

Kul 12 mlm, kitorang bertolak dr Kota Bharu. Tak sangka dekat2 kul5 pagi dh smpai Bentong. Oh, mujur yg teramat highway Gua Musang dah siap sepenuhnya. Thats why cepat je smpai ;)

Day 1.
Lepas solat Subuh dan siap2, breakfast dan seterusnya terus bertolak ke Bukit Tinggi. Sepatutnya dlm setengah jam je smpai, tapi kitorang lwt sbb makan buah langsat. Haha! (Sesat sket sbb sume org first time dtg).


Nampak je bangunan ni, terus yeay! Haha. Sbb mmg dtg nk kenal tempat ni yg org duk sibuk2 ckp mcm bangunan di Perancis. Tujuan utama nk p Japanese Village, tapi sebelum tu, mmg kitorg pulun la bergambar di kwsn2 sekitar ni. Hehe.






Masa ni ada pertunjukan tarian, ramai pelancong asing ikut naik menari atas stage, kitorang tidokkk la..haha. tgk je..

Lepas dh puas bergambar, terus kitorang menuju ke Japanese Village. Haaa, tujuan utama nk pakai kimono.haha!

Nk smpai ke Japanese Village, kena naik tangga yg tinggi ni. 88 anak tangga. Siap ada papan tanda lg kalo sape2 ada sakit jantung atau lelah, dinasihatkan jgn naik.hehe

Yg ni dh habis ank tgga, bergambar kejap. Padahalnye nk rehatkan letih. Haha



Senyum lebar bila nampak signboard nih. Haha. Dh dekat dah..dh dekat dah..

Rupenya lepas signboard td, naik lagi. Haaa..mencabar betul.hihi. nasib baik pemandangan cantik. Memang byk taman2 cntik, jd memang amik gmbar la kejenye. Hehe



Yg ni sungguh suruh Eyla turun bawah utk dptkn view yg cantik. Hehe

Dan dia plak amik gambar kitorang dr bawah. Hehe

Rugi x brgambar, sbb xtau bl plak dtg kn, so amik je gmbar di setiap pelusuk taman. Haha

Taraaa! Haaa, pastu baru pekena baju kimono. Sewa kimono rm20 ye. Ada yg kata tak berbaloi sebab mahal. Eh3, dh niat dtg nk pakai kimono kn, berbaloi tak berbaloi lain cite, asalkan puas hati. Haha

Punye la naik tinggi2 kn, bagi sy mmg berbaloi la kalo dpt pakai kimono. Mmg niat kita kn3. Hihi


Lepas bergambar kt taman, kitorang naik bergambar dlm umah Jepun ni plak. Mujur auntie tu pandai amikkan gambar. ;)






Huahuahua., muka puas hati dpt pakai kimono. Haha. Its about satisfaction ok ;)

And then, dekat2 kul3 kitorang bergerak ke Janda Baik. Tujuan utama ke sana, bermalam dan mandi sungai! Yeay!
Haha.




Dinner kitorang malam tu. ;)

Day 2.
Pagi esoknya, lepas je Subuh, kitorang slow2 bangun nk p breakfast kt kedai yg kitorang dinner smlm. Hehe.

Ni la depan chalet Janda Baik tempat kitorang tdo 1 mlm;)
Rm160/per night.

Girls of the trip. Hehe
Berbaloi sewa kt sini sbb menepati citarasa kitorang yg mmg nak sungai depan chalet. Sungai betul2 dpn bilik je. Hehe

Bukak pintu bilik je nampak sungai ni. Bestt! :)


Bermacam makanan ada kt sini. Sedap dan harga berpatutan. Tapi lupa nama kedai ni. Huhu.


Breakfast. Nasi lemak dan roti canai yg super sedappp! ;)

Dah siap makan, kitorang balik bersiap-siap nk p Cameron plak. Konon nk brtolak kul9, tp dah nama pun gegirls kn, last2 kul11 kitorang bertolak. Hik3. Sebelum kua dr chalet, ni gmbar kenangan kitorang kt sini. Hehe ;)

Pastu, vrommmm start keta menuju ke Cameron. Dari Janda Baik ke Cameron, amik masa 3jam lebih jgk. Kitorang ikut jalan Tapah.

Tempat pertama singgah, Lata Iskandar.

Tempat kedua,  Cameron Valley. Minum teh sambil hirup udara segar. Perghh..alhamdulillah. hehe ;)

Diorang turun ke bawah ni, tapi sy x turun pn, sbb dh 2x turun sini. Hehe.

Lepas tu, p makan kt Berinchang kt kedai mkn org Kelantan. Kedai Nik Ikan Bakar. Kedai dia kt tepi masjid, belakang hotel Chua Gin.

Lepas mkn2, p solat and then, terus ke Pasar Malam. Shoping2 and then terus balik Kelate ikut jalan Gua Musang. Bayangkan bertolak kul6 dr Cameron, tgh2 highway tu mmg agak bahaya la sbb gelap gempita, hehe. Tapi alhamdulillah kitorang selamat smpai Kota Bharu sblm kul 12 sbb bhnti makan lg. Alhamdulillah. ;)

Itulah dia kisah kitorang bercuti 2 hari. Hehe.

Next month, plannye nk p makan di Ganu Kitee plak. Insya Allah. 
Stay tuned.. hak3.

Till then, bye!
;)

Salam.






No comments:

Post a Comment